Storočnica Ladislava Hanusa je v kalendári kultúrnych výročí UNESCO

21.09.2007 Levoča

Spišská Kapitula 21. septembra (TASR) - Jubilejný desiaty ročník Dní Ladislava Hanusa (1907-1994), ktorý sa dnes začal v Spišskej Kapitule, je na rozdiel od prechádzajúcich venovaný samotnej osobnosti teológa, filozofa ...
Ako jeden z prvých európskych mysliteľov sa zameral na fenomén skultúrňovania človeka. Pre jeho tvorivý vklad do európskeho filozofického myslenia bola Hanusova storočnica zaradená do kalendára kultúrnych výročí UNESCO na rok 2007.
Súčasťou dvojdňového programu podujatia bude prezentácia zborníka \"Ladislav Hanus\" s podtitulom Symbol slovenskej kultúrnosti. \"Ide o prvý ucelený životopisný a odborný pohľad na tohto teológa a filozofa kultúry, ktorý patrí k najväčším postavám slovenského duchovného a kultúrneho života 20. storočia, \" uviedla pre TASR hovorkyňa Literárneho informačného centra Ľubica Suballyová.
Jubilejné Dní Ladislava Hanusa v Spišskej Kapitule organizujú Asociácia Universum, Združenie kresťanských pracovníkov kultúry, Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka v spolupráci s Hanns Seidel-Stiftung. Sú koncipované ako odkaz Ladislava Hanusa pre 21. storočie, s dôrazom na jeho koncepciu pluralizmu a filozofickú orientáciu v európskom kontexte.
 

Vyberte región